Filosofin

Se möjligheter - inte problem

Det rådande läget är hemskt, företag stänger ner, folk förlorar jobb och värst av allt, människor dör. Med andra ord är det väldigt enkelt att hitta problem och se allt det negativa.

Jag vill se det på ett annat sätt. Med rätt inställning – en positiv inställning, kan vi gemensamt gå stärkta ur denna kris hur hemskt det än är idag. Vi kommer på riktigt inse betydelsen av en fungerande sjukvård och ett sammansvetsat samhälle. Vi kommer vara bättre rustade för pandemier i framtiden och stärka gemenskapen.

Personligen har jag precis som alla andra drabbats hårt av coronakrisen. Som 17 år och studerande på en av Sveriges tuffaste gymnasieutbildningar är det utmanande att driva ett företag vid sidan om. Den unga åldern har varit ett hinder för mycket och gjort resan betydligt krångligare. När jag äntligen löst allt med banken, Skatteverket och tagit mig genom den administrativa djungeln kunde företaget börja växa. FramtidNu som drivs av engagerade ungdomar med intentionen att hjälpa så många som möjligt att nå så långt som möjligt började få kunder och fin respons. Sen kom coronaviruset.

Efterfrågan på studiehjälp i hemmet minskade markant och den enklaste utvägen skulle vara att ge upp. Istället jobbade jag tillsammans med mitt team hårdare än någonsin förut och lyckades på kort tid ställa om fullständigt och bygga upp en välfungerande plattform digitalt. Våra familjer är fortsatt nöjda och företaget kan fortsätta expandera. Nu har vi till och med satt igång ett flertal samtal med företag gällande potentiella samarbeten och har en marknad som sträcker sig över hela landet. Vi fortsätter titta på nya eventuella samarbeten och nya kunder.

Minus, minus blir plus. Så fungerar det i matematiken. Motgång, motgång blir framgång. Så fungerar det när man har en positiv inställning.

Ett av de starkaste budskapen jag tar med mig är ett citat från en av mina mentorer tillika entreprenör Anton Nakic.

”Om vi stöter på ett nytt problem som aldrig tidigare hänt, så istället för att bli arg och tänka att det alltid finns problem i firman så tänker jag istället: Vad bra, nu har bolaget växt sig större och därför får vi också nya problem”

Slutligen vill jag också ge er ett budskap – se möjligheter inte problem.

I detta inlägg vill jag tacka de personer som inspirerat och fortsatt inspirerar mig i min resa:  Rami Almudafar, Amela Hodzic, Almir Hodzic, Peter Conée, Per Ingemar, Jonas, Friberg Samia Talbi, Zeljko Pavlovic, Ayelin Daut, Fatime Nadzipovska, Tina Lindh, Robert Kyosaki, Stefan Kronander, Attila Anday, och Tuhin Bhattacharyya

Elis Hodzic - VD , grundare och undervisare